Αναλύσεις

Αναλύσεις στο μούστο & το κρασί

Η παρακολούθηση του κρασιού ξεκινάει από τον τρύγο

Πώς να φτιάξετε το κρασί σας σε 10 βήματα

Κατεβάστε το Αdobe Acrobat Reader

Αναλύσεις στα υψηλόβαθμα αλκοολούχα ποτά

Η στροφή των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια σε ντόπια παραδοσιακά παραγόμενα υψηλόβαθμα αλκοολούχα ποτά όπως τσίπουρο, ούζο, λικέρ κλπ έκανε επιτακτική την ανάγκη για αναλυτικό έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων αυτών.  Σε μια ανάλυση αποστάγματος θεωρείται απαραίτητος ο προσδιορισμός :

  • Του αλκοολικού βαθμού και του φαινομενικού αλκοολικού τίτλου
  • Της ενεργής, ολικής και πτητικής οξύτητας
  • Του στερεού υπολείμματος
  • Του χρώματος
  • Των ολικών φαινολών
  • Των ανώτερων αλκοολών
  • Της μεθυλικής αλκοόλης
  • Των εστέρων και των αλδεϋδών.

Αναλύσεις νερού

Οι αναλύσεις του νερού εστιάζονται σε εκείνους στους φυσικοχημικούς / μικροβιολογικούς προσδιορισμούς, που στόχο έχουν την ποιοτική του ταυτοποίηση όταν αντλείτε από πηγάδια ή γεωτρήσεις  και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πότισμα (άρδευση), ή του δικτύου που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) και πρέπει να αποφανθούμε για την ποσιμότητά του. Τέτοιες αναλύσεις συνήθως περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των παρακάτω παραμέτρων:

  • Οξύτητα, αγωγιμότητα, θολερότητα
  • ολική αλκαλικότητα, ολική σκληρότητα
  • χλώριο (συνολικό, δεσμευμένο, ελεύθερο)
  • άζωτο, αμμωνία, αμμώνιο
  • χαλκός, σίδηρος
  • νιτρικά, νιτρώδη
  • ολικά κολοβακτηριοειδή, κολοβακτηριοειδή κοπράνων

Αναλύσεις αποβλήτων

Αναλύσεις αποβλήτων που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας ή αστικά λύματα πρέπει πριν την απόθεσή τους ή την κατευθυνόμενη διάθεσή τους, σε ορισμένα και τακτά διαστήματα να ελέγχονται για τις παρακάτω παραμέτρους:

  • Διαλυμένο Οξυγόνο DO
  • Βιοχημικώς Απαιτούμενο Οξυγόνο BOD
  • Χημικώς Απαιτούμενο Οξυγόνο COB
  • Ολικός Οργανικός Άνθρακας TOC
  • Αιωρούμενος Στερεά και Επιπλέοντα Στερεά
  • Ολικό Άζωτο και Ολικός Φώσφορος
  • Λίπη - Έλαια
  • Ολικά Κολοβακτηριοειδή και Κολοβακτηριοειδή Κοπράνων

Αναλύσεις λαδιού

Οι παρακάτω αναλύσεις στόχο έχουν την ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου, με δεδομένο ότι ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία που υπακούει σε διεθνείς σταθερές, όπως αυτές προβλέπονται από τους κανονισμούς που έχει εφαρμόσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Η γνησιότητα και η ποιότητα του λαδιού προσδιορίζεται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, όπως αυτά προβλέπονται στον Κανονισμό ΕΟΚ 2568/91 και είναι οι ακόλουθες:

  • Οξύτητα σε ελαϊκό οξύ
  • Δείκτης υπεροξειδίων
  • Συντελεστές απορρόφησης (Κ232, Κ270)
  • Delta K
  • Κηροί, 2-μονοπαλμιτίνη, στιγμασταδιένιο
  • Οργανοληπτική εξέταση (διάμεσο του ελαττώματος / του φρουτώδους)
  • Φυσικά χαρακτηριστικά (όψη, οσμή, γεύση)

Ανάλογα με την παραπάνω αξιολόγηση το δείγμα ελαιολάδου κατατάσσεται σε μία από τις κατηγορίες (*) :

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  2. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  3. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΑΜΠΑΝΤΕ
  4. ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  5. ΣΥΝΘΕΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  6. ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ
  7. ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΠΥΡΗΝΡΛΑΙΟ
  8. ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

(*)  η μη τήρηση τουλάχιστον ενός από τα όρια που έχουν τεθεί συνεπάγεται αλλαγή κατηγορίας από πάνω προς τα κάτω

Αναλύσεις εδάφους

Ο συνδυασμός της καλλιέργειας που κάποιος θέλει να αναπτύξει, της καλλιεργητικής τεχνικής που θα ακολουθήσει και η γνώση της σύστασης του συγκεκριμένου  εδάφους, θα καθορίσουν την επιτυχία της καλλιέργειας. Από αυτόν τον συνδυασμό θα εξαρτηθεί το σύστημα λίπανσης και διατροφισμού που θα εφαρμοστεί κατά την διάρκεια του έτους στην καλλιέργεια και θα βελτιώσει την απόδοση της παραγωγής  

Οι συνήθεις αναλύσεις εδάφους περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό των :

  • Μηχανική Σύσταση
  • Ph, Αγωγιμότητα
  • Οργανική Ουσία, Ολικό Άζωτο
  • Ολικό Ανθρακικό Ασβέστιο
  • Κάλιο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Φώσφορος
  • Σίδηρος, Χαλκός, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο
  • Νιτρικό Άζωτο 

Οι προαναφερόμενες αναλύσεις διενεργούνται σε συνδυασμό με συνεργαζόμενα εργαστήρια

Ανάλυση και προσδιορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου (Haccp) σε μια επιχείρηση

Η Ανάγκη & τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος HACCP στις επιχειρήσεις τροφίμων – ποτών

Το HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) μεθερμηνευόμενο ως (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), είναι μια προληπτική μέθοδος που σκοπό έχει την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων - ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσής τους στο καταναλωτικό κοινό.

Η εφαρμογή του HACCP είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, βάσει της Eυρωπαϊκής Oδηγίας 93/43/ΕΟΚ και της Κ.Υ.Α. 487 / ΦΕΚ 1219 Β΄/ 4.10.2000 που υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, μεταποιούν, παράγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διανέμουν, διακινούν ή διαθέτουν τρόφιμα και ποτά, να εφαρμόζουν τεκμηριωμένο (γραπτό) σύστημα HACCP.

Το HACCP είναι ένα σύστημα το οποίο προσδιορίζει τους υγειονομικούς κινδύνους που επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια των προς διάθεση προϊόντων και προσδιορίζει με λεπτομέρεια τα μεγέθη για τον έλεγχό τους.

Οι κίνδυνοι αυτοί για όλα τα τρόφιμα – ποτά συνοπτικά συγκεντρώνονται στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

  • Βιολογικοί κίνδυνοι (μυκοτοξίνες, παθογόνοι μικροοργανισμοί, κλπ)
  • Χημικοί κίνδυνοι (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, υλικών συσκευασίας,
    καθαριστικών και απολυμαντικών ουσιών, τοξικές ουσίες, κλπ)
  • Φυσικοί κίνδυνοι (υλικά ξένα ως προς τα τρόφιμα όπως μέταλλα, πέτρες,
    ξύλα, πλαστικά, έντομα, κλπ)

Το σύστημα HACCP βασίζεται σε επτά (7) βασικές αρχές :

  • Αρχή 1η : Αναγνώριση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την παραγωγή των τροφίμων σε όλα τα στάδια
  • Αρχή 2η : Προσδιορισμός των σημείων / διεργασιών / φάσεων παραγωγής που μπορεί να ελεγχθούν για να εξαφανίσουν τον κίνδυνο
  • Αρχή 3η : Καθορισμός των Κρίσιμων Ορίων, τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου βρίσκεται υπό έλεγχο
  • Αρχή 4η : Καθορισμός διαδικασιών παρακολούθησης των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου, με σκοπό τη ρύθμισή τους εντός των Κρίσιμων Ορίων
  • Αρχή 5η : Καθορισμός διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να λαμβάνονται, όταν η παρακολούθηση δείχνει απόκλιση από τα Καθορισμένα Κρίσιμα Όρια
  • Αρχή 6η : Τήρηση διαδικασιών τεκμηρίωσης του Συστήματος
  • Αρχή 7η : Τήρηση διαδικασιών επαλήθευσης της σωστής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς του Συστήματος

Ο έλεγχος εφαρμογής του συστήματος HACCP σύμφωνα με τη νομοθεσία, γίνεται υποχρεωτικά και απροειδοποίητα από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος σύμφωνα με το Νόμο 2741/99 σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης προτείνει την επιβολή προστίμων, την αναστολή λειτουργίας και σε ορισμένες περίπτωση ακόμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης τροφίμων.

Ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων

Η ανάγκη & τα οφέλη από την εκπαίδευση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων – ποτών σε θέματα ασφάλειας & υγιεινής τροφίμων

Ο στόχος κάθε επιχείρησης πρέπει να είναι η παραγωγή «ασφαλών» τροφίμων. Γι αυτό πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε σωστά και με την ενδεδειγμένη εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων, να παρέχουμε ασφαλή τρόφιμα στην κατανάλωση. . Έτσι συμβάλουμε:

  • στην αποφυγή μολύνσεων
  • μείωση των τροφοδηλητηριάσεων
  • την αποτελεσματικότητα στην εργασία
  • παραγωγή ασφαλών τροφίμων
  • την τήρηση της νομοθεσίας

Τα προσδοκώμενα οφέλη απ την εφαρμογή των οδηγιών για την παραγωγή «ασφαλών» τροφίμων είναι:

  • μείωση κόστους επεξεργασίας – αύξηση μικτού περιθωρίου
  • βελτιωμένες συνθήκες – αποδοτικότερη εργασία
  • αναβαθμισμένη ποιότητα προϊόντος – γεύση, οσμή, εμφάνιση
  • επιχειρηματική επιτυχία – καλή φήμη, ευχαριστημένοι πελάτες
  • σύννομος με στην νομοθεσία – αποφυγή κυρώσεων, πρόστιμα

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο, αρκεί να τηρείται. Κανονισμός 852/2004 «υγιεινή των τροφίμων», Κώδικας Τροφίμων & Ποτών, Κώδικας Υγειονομικής Νομοθεσίας, Αγορανομικός Κώδικας και «οδηγός Υγιεινής του ΕΦΕΤ.

Ο έλεγχος εφαρμογής των κανόνων ορθής πρακτικής για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κλιμακίων ελέγχου του ΕΦΕΤ και των υγειονομικών υπηρεσιών της νομαρχιακών τμημάτων.